CAS: behandeling met UV-stralen geen doping (2)

22 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/BELGA) - Een behandeling met UV-stralen kan niet als doping worden beschouwd. Met dat oordeel kwam het internationaal sporttribunaal (CAS) maandag naar buiten.

Voor onder anderen de Duitse wielrenner Marcel Kittel is dat goed nieuws. De topsprinter van Argos-Shimano onderging in 2007 en 2008 met andere atleten een dergelijke behandeling.

Kittel gaf eerder al toe dat zijn bloed door de in opspraak gekomen dokter Andreas Franke met UV-stralen behandeld was. Deze arts nam bij de toen 18-jarige Kittel kleine hoeveelheden bloed af en plaatste die even onder een UV-lamp om infecties te bestrijden, waarna het bloed weer werd ingebracht.

Er zijn geen aanwijzingen dat de behandeling ook daadwerkelijk prestatiebevorderend is. De methode kwam niettemin in 2011 op de verboden lijst. Kittel werd mede daarom eerder al door het Duitse sporttribunaal vrijgesproken. Het Duits antidopingbureau ging daarop echter in beroep bij het CAS.

Volgens het CAS zijn ook nu nog manipulaties met bloed alleen verboden door het mondiale antidopingbureau WADA als die dienen om de zuurstoftoevoer te bevorderen en er is geen bewijs dat bij de methode van dokter Franke dat het geval was. Volgens het CAS handelde de wielrenner in kwestie ook volledig te goeder trouw en was er geen sprake van kwade opzet of nalatigheid.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013