Turkse atletiekfederatie schorst 31 atleten (2)

5 augustus 2013

N i e u w bericht, meer informatie

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse atletiekfederatie TAF heeft na recente dopingonthullingen 31 atleten voor 2 jaar geschorst. Dat maakte de federatie maandag bekend. Onder de geschorsten is Esref Apak, winnaar van de zilveren medaille bij het kogelslingeren op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Asli Cakir Alptekin is niet geschorst, hoewel de winnares van de olympische 1500 meter van Londen begin mei voor de tweede keer in haar carrière werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Volgens de Turkse federatie loopt het onderzoek naar haar dopinggebruik nog. Ook onderzoekt TAF nog twee andere atleten die in Londen actief waren en ervan verdacht worden verboden middelen te hebben gebruikt.

Het afgelopen jaar zijn meer dan 30 atleten betrapt op doping. Bondsvoorzitter Mehmet Terzi trok daar vorige week zijn conclusies uit en stapte op. Dat deed hij mede met het oog op het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2020, waarvoor Istanbul in de race is.

Lamine Diack, voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF, verwacht niet dat Istanbul die Spelen zal krijgen. ,,Ze kunnen zich niet om de Spelen bekommeren als ze hun eigen atleten niet eens in het gareel kunnen houden.'' Het Turks Olympisch Comité benadrukte echter aan dat het schandaal juist aantoont dat de strijd tegen doping effectief is.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013