Bolt heeft wereldtitel op 100 meter terug

11 augustus 2013

WK ATLETIEK

MOSKOU (ANP) - Usain Bolt heeft zondag in Moskou zijn wereldtitel op de 100 meter heroverd. De Jamaicaanse atleet raakte de titel 2 jaar geleden door een valse start kwijt. Hij wilde echter niet meer worden herinnerd aan zijn misser in Zuid-Korea. ,,Dit is geen revanche voor Daegu'', zei de wereldrecordhouder (9,58) na zijn zege. ,,Ik wilde alleen maar de titel winnen. Jullie beginnen steeds maar weer over die valse start, maar ik ben er zelf niet meer mee bezig.''

De olympisch kampioen leek in het Loezjniki-stadion echter bij de start geconcentreerder dan anders en maakte minder uitbundig theater. Het gevolg was dat hij goed uit de startblokken kwam en op het laatste stuk zijn lange passen voluit benutte om zijn Amerikaanse rivaal Justin Gatlin (9,85) te verslaan. Bolts landgenoot Nesta Carter liep in 9,95 naar het brons.

De 9,77 was zijn beste tijd van dit seizoen, maar zijn wereldrecord uit 2009 benaderde Bolt niet. Hij had wel grootse plannen in de Russische hoofdstad, maar het weer werkte niet mee. ,,Het was niet 'singing in the rain', maar rennen in de regen'', zei de Jamaicaanse winnaar na het behalen van zijn zesde gouden medaille bij een WK. ,,Maar ik voel me goed. Alleen een beetje moe. Mijn benen waren wat stijf na de halve finales. Ik dacht daarom niet aan een wereldrecord. Ik wilde winnen en ben nu wel toe aan rust.''

Hoewel hij lang in de buurt bleef van Bolt, kon Gatlin leven met zijn tweede plaats. ,,Ik voel me goed. Dat was niet zo geweest als ik een perfecte race had gelopen en was verslagen. Maar ik heb geen perfecte race gelopen. Ik werd tijdens de race toch te enthousiast en daarom lukte het niet om in de laatste 30 meter toe te slaan'', stelde de Amerikaan.

De Jamaicaan Yohan Blake kon vanwege een blessure zijn titel in Rusland niet verdedigen. Zijn landgenoot Asafa Powell ontbrak vanwege een positieve dopingtest. De Nederlandse troef Churandy Martina wist zich niet voor de finale te plaatsen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013