Herzog opnieuw in opspraak over doping (3)

13 augustus 2013

N i e u w bericht, met nadere reactie Atletiekunie en reactie Dopingautoriteit

AMSTERDAM (ANP) - Atlete Adriënne Herzog zou zich herhaaldelijk aan het gebruik van doping hebben bezondigd. Dat concludeert Vrij Nederland uit talrijke e-mails waarover het opinieblad naar eigen zeggen beschikt. Het verhaal meldt niet hoe VN aan de correspondentie is gekomen.

De hardloopster onderhandelde onder een schuilnaam onder meer in het najaar van 2011 over het verkrijgen van het bloeddopingmiddel epo. Herzog zou volgens VN ook naarstig naar doping hebben gezocht in de aanloop naar het EK veldlopen vorig jaar december in het Hongaarse Boedapest. Ze veroverde daar brons.

De Atletiekunie liet in een reactie vanuit Moskou, waar de WK plaatshebben, weten het verhaal te hebben bestudeerd. ,,De filosofie van de Atletiekunie is: schone sport. We zullen haar benaderen en vragen of het verhaal klopt. Hoor en wederhoor'', meldde de woordvoerder.

De Dopingautoritiet ziet in de publicatie ook aanleiding nader onderzoek te doen. ,,De informatie in VN sluit aan bij eerder publicaties en komt in dat opzicht niet als een verrassing. We zullen aan de hand van deze informatie vervolgstappen zetten'', zei directeur Herman Ram tegen de NOS.

Herzog wilde tegenover Vrij Nederland niet reageren. De atlete is eerder in verband gebracht met doping. Haar naam viel in 2010 in een grootschalig onderzoek van de Spaanse justitie naar de dopingpraktijken van de gerenommeerde Spaanse atletiektrainer Manuel Pascua. Herzog trainde in die tijd bij hem in Madrid. Ze kon in maart 2012 opgelucht ademhalen, omdat de rechter het bewijsmateriaal in de dopingzaak ongeldig verklaarde.

De Atletiekunie kreeg nooit belastende verklaringen vanuit Spanje en ondernam om die reden geen stappen tegen de atlete, die tegenwoordig traint en woont in de Verenigde Staten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013