Dom krijgt prominente rol (3)

8 november 2013

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie

UTRECHT (ANP) - De Tour de France start in 2015 niet onder de Dom, maar dat de toren in Utrecht een prominente rol krijgt, is duidelijk. Dat liet burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag weten tijdens een persconferentie. ,,De beelden van de stad zullen de hele wereld overgaan'', zei hij trots. Hoe de start er precies uit komt te zien en hoe het parcours zal lopen, wordt op 28 november bekendgemaakt.

Wolfsen bevestigde dat er 10 miljoen euro beschikbaar is voor de start van wielerspektakel. Uit de gemeentelijke middelen komt 5 miljoen, de andere 5 miljoen wordt bijeengebracht door private partijen. Grote en kleine bedrijven leveren een bijdrage. Wie de sponsoren zijn zal ook duidelijk worden op 28 november. Wolfsen rekent op een een groot rendement van het evenement: ,,Elke euro die wordt geïnvesteerd in het evenement, komt in veelvoud terug'', voorspelde Wolfsen over het rendement.

In Utrecht worden station, Vredenburg en omgeving Catharijnesingel op dit moment grondig verbouwd. Wolfsen belooft dat de infrastructuur van de stad in 2015 goed geregeld zal zijn: ,,Het wordt een mooi glad parcours, dat er pico bello bij zal liggen'', zei hij.

Met de start in Utrecht geeft de stad volgens Wolfsen ook steun aan de wielersport na alle dopingperikelen. ,,We vinden een schone Tour belangrijk.'' Hij zei ook dat er flink is onderhandeld met de tourorganisatie: ,,We hebben bijvoorbeeld niet de budgetten van Milaan. Je kunt de tour niet kopen, maar het moet je gegund worden.''

Wolfsen had donderdagavond een afrondend telefoongesprek met Tourdirecteur Christian Prudhomme. ,,Hij zei dat zij net zo blij zijn met Utrecht als wij zijn met de start''. Volgens de burgemeester zei Prudhomme - in het Nederlands - tegen Wolfsen: ,,Dank je wel''.

Over aandacht voor de tourstart als sportevenement is volgens Wolfsen goed nagedacht: ,,In 2015 is er weinig concurrentie van andere grote sportevenementen. Geen WK, geen EK en geen Olympische Spelen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013