Pechstein verrast met WB-zege, Wüst derde (3)

8 november 2013

WERELDBEKER SCHAATSEN

N i e u w bericht, meer informatie in 7e en 8e alinea

CALGARY (ANP) - Claudia Pechstein heeft vrijdag voor een grote verrassing gezorgd. De 41-jarige Duitse bracht bij de start van het internationale schaatsseizoen de 3 kilometer op haar naam. Pechstein bleef bij wereldbekerwedstrijden in Calgary Ireen Wüst in een rechtstreeks duel net voor: 3.59,04 om 3.59,68. Het was voor de Duitse oudgediende haar 30e zege in het wereldbekercircuit.

Wüst werd met haar tijd derde. De Tsjechische Martina Sablikova won met 3.59,39 zilver.

Antoinette de Jong (4.00,56), Jorien Voorhuis (4.01,09) en Yvonne Nauta (4.03,50) eindigden respectievelijk als vierde, vijfde en zesde. Linda de Vries (4.05,24) moest met de negende plaats genoegen nemen.

Voor Wüst was het brons een tegenvaller. De TVM-schaatsster hoopt in februari bij de Olympische Spelen goud te halen op de 1000, 1500 en 3000 meter.

De overwinning van Pechstein is om meerdere redenen pikant. De Duitse veterane is al jarenlang in een strijd verwikkeld met de internationale schaatsunie ISU. De ISU startte eind oktober een tegenoffensief door te stellen dat de abnormale bloedwaarden die enkele seizoenen terug zijn gevonden bij de Duitse schaatsster, niet te verklaren zijn door een erfelijke afwijking.

Pechstein was in de periode 2009 tot 2011 geschorst wegens doping. De schaatsster heeft zich door een aantal specialisten laten onderzoeken. Ze kreeg te horen dat de grote hoeveelheden reticulocyten - jonge, net aangemaakte rode bloedlichaampjes - die werden geteld, een gevolg kunnen zijn van een milde anomalie waaraan ook haar vader lijdt.

De ISU noemt de slachtofferrol van Pechstein, die via de rechter sportieve rehabilitatie en financiële genoegdoening probeert te krijgen, misleiding van de media en beïnvloeding van de publieke opinie. De bond houdt staande dat er geen enkel bewijs is geleverd voor die diagnose en blijft het vreemd vinden dat de grootste uitschieters in de bloedwaarden van Pechstein steevast werden gevonden tijdens de grote toernooien. Sinds april 2011 stabiliseerden die juist en bleven ze binnen de normen. ,,Alsof die bewuste afwijking plotseling op miraculeuze wijze was verdwenen.''

Pechsteins advocaat Thomas Summerer reageerde laconiek op de nieuwe verdachtmakingen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013