ARD: Grote progressie in dopingtests (2)

16 november 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

BERLIJN (ANP/DPA) - Sporters die de dopingregels hebben overtreden maar nog niet betrapt zijn, kunnen niet rustig slapen. Volgens de Duitse tv-zender ARD hebben laboratoria in Keulen en Moskou nieuwe opsporingsmethodes ontwikkeld om verboden middelen op te sporen. Er zou sprake zijn van honderden positieve testresultaten op stalen die in 2012 nog negatief waren beoordeeld.

Arne Ljungqvist, hoofd medische zaken bij het Internationaal Olympisch Comité, wil ingevroren stalen van de afgelopen Olympische Spelen opnieuw laten onderzoeken met de nieuwe methodes. ,,Dit is een goed voorbeeld voor de noodzaak hertests uit te voeren. Dat zullen we zeker doen.'' Op basis van de verjaringstermijn van 8 jaar kunnen stalen van sporters tot en met de Winterspelen van 2006 opnieuw worden onderzocht. Volgens de nieuwe WADA-code mogen vanaf 2015 stalen 10 jaar lang voor heronderzoek bewaard worden.

Concreet zouden de uit de DDR-tijd bekende anabole steroïde oral-turinabol en het middel stanozolol veel makkelijker opspoorbaar zijn bij de nieuwe testmethodes. Grigori Rotsjenko, baas van het laboratorium in Moskou, lichtte toe: ,,We hebben nu zo'n 100 urinestalen positief getest, die eerder negatief waren.'' In Keulen gebeurde hetzelfde, volgens dopinganalyticus Hans Geyer: ,,Ik schat dat we enkele honderden positieve gevallen hebben, die we eerst niet gevonden zouden hebben.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013