Dopingschorsing naar 4 jaar vanaf 2015 (2)

15 november 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

JOHANNESBURG (ANP) - Het wereldwijde antidopingagentschap WADA legt met ingang van 1 januari 2015 langere schorsingen van 4 jaar op aan sporters die zich hebben bezondigd aan zware dopingmisstanden. Het antidopingbureau heeft vrijdag in Johannesburg, op de laatste dag van de internationale dopingconferentie, de nieuwe mondiale dopingcode bekrachtigd waarin die maatregel is uitgewerkt.

,,Dit is een goede dag voor de sportwereld, voor de sporters en voor onze toekomst'', zei John Fahey, voorzitter van het WADA. ,,We kunnen vol vertrouwen voortgaan met een nieuw handboek.'' Dat reglement schrijft, naast de verdubbeling van de maximale schorsing, voor dat dopingzondaars geweerd worden van de eerstkomende Olympische Spelen na de uitspraak. De nieuwe code heeft ook meer aandacht voor slimmere controles en laakbare handelwijzen van begeleiders van sporters, zoals trainers en dokters.

Het WADA wil onder meer vaker gebruik maken van verhoormethodes om vergrijpen op te sporen en gaat per sport bekijken op welk verboden middel het beste getest kan worden. ,,Het heeft geen zin bijvoorbeeld de schaakfederatie te laten testen op groeihormonen'', aldus Fahey. Het agentschap heeft zich daarnaast het recht verworven onderzochte stalen tot een decennium lang te bewaren, in plaats van het huidige maximum van 8 jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013