Armstrong in de clinch met Verbruggen (4)

18 november 2013

DOPING

S a m e n v a t t i n g

CELEBRATION (ANP) - Hein Verbruggen heeft Lance Armstrong tijdens de Tour de France van 1999 geholpen om een positieve dopingtest te verdoezelen. Dat stelde de Amerikaanse oud-wielrenner maandag in een interview met de Britse krant Daily Mail, waarvan ook een videofragment is gepubliceerd.

Volgens Armstrong wist Verbruggen, toen voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, dat bij hem in 1999 sporen waren gevonden van verboden cortisonen. ,,Hein zei: dit is een groot probleem, een knock-out voor onze sport, zeker in het jaar na de Festina-affaire. We moesten van Hein iets verzinnen'', aldus Armstrong, die dat jaar voor het eerst de Ronde van Frankrijk won.

Verbruggen, erelid van het IOC, reageerde maandagavond een tikje schamper op de beschuldigingen van de levenslang geschorste Texaan. ,,Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong?'', liet hij weten in een sms-bericht aan de NOS. ,,Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI 'regelde'? Of sinds hij (tegen betaling!) films maakt en interviews geeft en dan blijkbaar met juicy verhalen moet komen?''

Armstrong kwam naar eigen zeggen weg met die positieve dopingtest doordat de ploegarts met terugwerkende kracht een attest uitschreef voor een middel tegen zadelpijn, dat ook cortisonen bevat. Tijdens zijn veelbesproken bekentenis bij Oprah Winfrey, begin dit jaar, ontkende Armstrong dat hij werd beschermd door de UCI. Tot tevredenheid van Verbruggen, die onder anderen door oud-renners als Floyd Landis en Tyler Hamilton daarvan is beschuldigd.

,,Zijn verhaal nu is onlogisch want het ging niet om een positief/strafbaar feit volgens de bevoegde antidopinginstantie'', gaf Verbruggen te kennen. ,,Die betreffende instantie was niet de UCI, maar het Franse ministerie. Van beschuldigingen een jaar terug over grootscheepse medeplichtigheid van de UCI aan doping door Lance Armstrong en zijn team, zijn we dus nu terug tot een cortisonengevalletje uit 1999 dat niet eens door de UCI behandeld werd.''

Armstrong verklaarde vorige week dat hij volledige openheid wil gaan geven over het dopinggebruik in de sport. De Amerikaan hoopt mogelijk dat zijn levenslange schorsing wordt omgezet in een straf voor bepaalde tijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013