Levenslange schorsing wielrenner Di Luca (2)

5 december 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

ROME (ANP) - De Italiaanse wielrenner Danilo di Luca is voor het leven geschorst vanwege zijn hardnekkige dopegebruik. Hij hoorde dat zware vonnis donderdag van het tribunaal van het Italiaans olympisch comité (CONI).

De inmiddels 37-jarige Di Luca werd in april kort voor aanvang van de Ronde van Italië op het bloeddopingmiddel epo betrapt. Het was al de derde keer dat de renner in de fout ging.

Di Luca werd in 2007 voor het eerst voor 3 maanden geschorst, vanwege banden met dopingdokter Carlo Santuccione. In 2009 volgde een nieuwe straf omdat hij op epo was betrapt tijdens de Giro. Die schorsing werd later van 2 jaar naar 15 maanden teruggebracht omdat hij goed samenwerkte met de antidopingautoriteiten.

De renner was voor zijn derde vergrijp al voorlopig geschorst en ontslagen door zijn ploeg Vini Fantini. Hij moet ook nog een boete betalen van 35.000 euro. Di Luca fietste in zijn carrière de nodige prijzen bij elkaar. Hij won onder meer de Giro in 2007 en klassiekers als de Ronde van Lombardije, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Zelfs dopingzondaar Lance Armstrong, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, vond dat Di Luca het te bont had gemaakt. ,,Ik weet dat ik geen enkele geloofwaardigheid heb als het om doping gaat, toch blijf ik denken: Di Luca, ben je echt zo dom?'' twitterde de gevallen wielervedette in mei van dit jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013