Wielrenner Tiernan-Locke wacht dopingstraf (2)

17 december 2013

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De Britse wielrenner Jonathan Tiernan-Locke heeft zich schuldig gemaakt aan doping. Dat concludeert de internationale wielrenunie UCI na bestudering van het biologisch paspoort van de 28-jarige renner van Team Sky. De UCI heeft de zaak overgedragen aan de Britse wielerbond, die moet bepalen welke straf Tiernan-Locke krijgt.

De wielrenner van Sky staat al een tijdje onder verdenking. In september vroeg de UCI hem zich te verantwoorden voor verdachte bloedwaarden. Tiernan-Locke meldde zich daarom op het laatste moment af voor de WK in Florence, al was dat officieel omdat hij niet in vorm zou zijn.

Tiernan-Locke won vorig jaar als renner van de continentale ploeg Endura enkele kleinere rittenkoersen, waaronder de Ronde van Groot-Brittannië. Het leverde hem, behalve een contract bij Sky, een plaats op in de Britse ploeg voor het WK in Valkenburg. Tiernan-Locke was daar zelfs de beste Brit op de 19e plaats.

De Britse wielrenner beschikte in 2012 nog niet over een biologisch paspoort, maar hij werd wel getest door de UCI na zijn zege in Groot-Brittannië. Op basis van de gegevens van dit jaar, die opvallende schommelingen in de bloedwaardes vertoonden in vergelijking met vorig seizoen, moest Tiernan-Locke zich verantwoorden bij de internationale wielrenunie.

De Sky-ploeg heeft de renner voorlopig op non-actief gezet. De ploegleiding benadrukt dat Sky een strikt zerotolerancebeleid heeft op het gebied van doping. ,,Dit is een team dat schoon traint, rijdt en wint.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013