Dürr heeft weinig geleerd van Spelen Turijn (3)

23 februari 2014

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, vervangt: Oostenrijkse langlaufer gebruikte doping

SOTSJI (ANP/DPA) - De Oostenrijker Johannes Dürr heeft weinig geleerd van de Olympische Spelen van Turijn in 2006. De 26-jarige langlaufer werd tijdens in Sotsji betrapt op het gebruik van epo en is door het Oostenrijks Olympisch Comité (OÖC) naar huis gestuurd. Acht jaar geleden deed de Italiaanse politie vanwege vermeend dopinggebruik al eens een inval bij de Oostenrijkers.

Hoewel geen enkele Oostenrijkse langlaufer of biatleet in Turijn positief testte, werden er toch zes atleten voor het leven geschorst omdat er verboden middelen werden gevonden. Bovendien werd het OÖC beboet voor het schenden van het antidopingreglement van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Kennelijk was dat voor Dürr, een van de favorieten voor de zege op de 50 kilometer massastart die zondag wordt gelopen, niet genoeg om zich van doping te onthouden.

,,Ik sta perplex'', reageerde Karls Stoss, de voorzitter van het OÖC. ,,We hebben hem meteen naar huis gestuurd.'' Dürr is niet de eerste langlaufer die deze Spelen is betrapt. Eerder werd de Oekraïense Marina Lisogor gepakt. Zij had het middel trimetazidine gebruikt. Dat middel wordt soms voorgeschreven voor hartklachten, maar wordt ook wel eens gebruikt om een hartaanval door het gebruik van anabolen te voorkomen.

In totaal zijn er nu vijf sporters betrapt. Naast Dürr en Lisogor werd ook de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle betrapt. Zij overtrad de regels door methylhexanamine te gebruiken. Dat verboden middel werd ook gebruikt door de Letse ijshockeyer Vitalijs Pavlovs en de Italiaanse bobsleeër William Frullani, die eveneens tegen de lamp liepen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014