CAS schorst Sinkewitz voor 8 jaar (3)

24 februari 2014

N i e u w bericht, meer informatie in laatste drie alinea's

LAUSANNE (ANP) - Het hof van arbitrage voor de sport (CAS) heeft de Duitse profwielrenner Patrik Sinkewitz maandag voor 8 jaar geschorst. De rechters in Lausanne stelden daarmee het nationaal antidopingbureau (NADA) in het gelijk. Dat strafte Sinkewitz extra zwaar als recidivist wegens een positieve dopingtest op groeihormoon (HGH) in 2011.

In hoger beroep ging Sinkewitz (33) in juni 2012 echter vrijuit. Centrale vraag daarbij was of er wel verstrekkende conclusies mochten worden getrokken uit een testprocedure die indirect bewijs levert voor toediening van HGH, een lichaamseigen hormoon, en de bepaling van de grenswaarden. NADA kaartte de zaak vervolgens aan bij het CAS, dat nu de strafeis heeft bevestigd.

Sinkewitz, die nog niet wilde zeggen of hij naar de Zwitserse burgerrechter stapt om zijn veroordeling aan te vechten, reed ooit voor de roemruchte Duitse formatie T-Mobile. In 2007 bekende hij het verboden spierversterkende testosteron te hebben gebruikt. Door als kroongetuige samen te werken met de autoriteiten en dopingjagers werd hij slechts voor een jaar uitgesloten.

Momenteel staat Sinkewitz (nog) onder contract bij de kleine Italiaanse ploeg Meridiana-Kamen. Vrijdag greep hij in de Trofeo Laigueglia maar net naast zijn eerste prijs van het seizoen. De coureur beslist de komende weken of hij nog verdere juridische actie onderneemt.

Zijn advocaat Rainer Cherkeh hekelde het CAS, dat zijn cliënt niet de kans heeft gegeven ,,door middel van een al in 2012 door het WADA als betrouwbaar gekwalificeerde nieuwe HGH-test het bewijs te leveren dat hij onschuldig is.'' Cherkeh is de mening toegedaan dat het CAS een grote stap achteruit heeft gezet in de dopingproblematiek.

NADA-directeur Lars Mortsiefer begroette de sanctie met blijde instemming. ,,Deze beslissing bevestigt onze rechtsopvatting, waarvan we nooit zijn afgeweken. Het maakt tevens duidelijk dat het in de strijd tegen doping loont een lange adem te hebben.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014