Contador grijpt macht in Tirreno (4)

16 maart 2014

TIRRENO-ADRIATICO

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

GUARDIAGRELE (ANP) - Alberto Contador heeft zondag definitief de macht gegrepen in de Tirreno-Adriatico. Na zijn ritzege zaterdag won de Spanjaard van Tinkoff-Saxo een dag later ook de vijfde etappe, met aankomst op de steile Muur van Guardiagrele. Contador nam meteen ook de leiderstrui over van de Pool Michal Kwiatkowski.

De Duitser Simon Geschke van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano beëindigde de loodzware rit als tweede. Geschke reed lang vooruit met de Amerikaan Benjamin King en de Spanjaard David de la Cruz. Contador zette vanuit de favorietengroep zijn aanval in op de Passo Lanciano, de hoogste berg van de dag. Een kleine 10 kilometer voor de streep achterhaalde hij de vluchters waarna King op de spectaculaire slotklim, met stukken van 30 procent stijging, als eerste aanviel. Slingerend ging Contador hem voorbij op weg naar zijn tweede ritzege op rij.

Met nog twee relatief makkelijke ritten voor de boeg kan Contador de eindzege amper nog ontgaan. Naaste belager Nairo Quintana uit Colombia heeft al iets meer dan 2 minuten achterstand. De Tsjech Roman Kreuziger, ploeggenoot van Contador, volgt op 2.15. Kwiatkowski kon niet mee in het klimgeweld en verloor, begeleid door ploeggenoot Wout Poels, meer dan 6 minuten.

,,Alberto heeft zich goed voorbereid. Hij is in vorm en ziet er echt goed uit. Het loopt een stuk beter dan vorig jaar'', meldde teambaas Bjarne Riis tevreden. Vorig jaar, na zijn dopingschorsing, kwam Contador tot slechts één zege, nu staan er al drie achter zijn naam met ook nog ritwinst in de Ronde van de Algarve.

Voor de Nederlanders was er geen gelegenheid zich te onderscheiden. Robert Gesink stapte zaterdag al af met klachten aan de urinewegen. Bauke Mollema fietste onopvallend mee en kreeg zondag meer dan 5 minuten aan de broek.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014