Sky neemt 'verdachte' Henao uit koers (2)

19 maart 2014

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De Colombiaanse wielrenner Sergio Henao zal voorlopig geen wedstrijden rijden. De leiding van de Sky-ploeg, waarvoor Henao rijdt, is namelijk bezorgd over de uitslagen van dopingtests die de 26-jarige Colombiaan afgelopen winter tijdens 'out-of-competitioncontroles' heeft afgelegd.

Henao is geboren in de bergen en traint ook vaak op hoogte, iets wat invloed kan hebben op de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam. Als de hematocrietwaarde die daaraan verbonden is een bepaalde waarde overstijgt, kan dat duiden op gebruik van verboden middelen.

,,Onze experts hebben vragen over de tests die Sergio deze winter op hoogte heeft afgelegd'', zei teambaas Dave Brailsford woensdag. ,,Om de resultaten beter te begrijpen, moeten we nader onderzoek laten doen. Sergio zal daaraan zijn medewerking verlenen en zal ten minste 8 weken niet koersen.''

Volgens Brailsford moeten er geen voorbarige conclusies worden verbonden aan het besluit om Henao voorlopig uit koers te nemen. ,,We willen het goede doen en eerlijk zijn.'' De Colombiaan is opgegroeid in de bergen en traint daar nog vaak. ,,We hebben geprobeerd uit te zoeken wat de effecten hiervan zijn, maar onze kennis is beperkt door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek.'' Sky gaat samen met de internationale wielrenunie UCI, het mondiale antidopingbureau WADA en de Colombiaanse dopingautoriteit op zoek naar antwoorden.

Henao, een sterke klimmer, deed de afgelopen jaren mee aan de Giro en Vuelta.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014