Contador wint Tirreno (3)

18 maart 2014

TIRRENO-ADRIATICO

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

SAN BENEDETTO DEL TRONTO (ANP) - Alberto Contador heeft de 49e editie van de Tirreno-Adriatico op zijn erelijst bijgeschreven. Dat was voor hem een primeur. De voorsprong van de 31-jarige Spaanse wielrenner in het algemeen klassement kwam dinsdag in de slotetappe, een korte tijdrit over 9,1 kilometer in San Benedetto del Tronto, niet meer in gevaar.

De Italiaan Adriano Malori pakte de laatste dagprijs. Hij finishte na 10 minuten en 13 seconden en troefde daarmee specialisten als de Zwitser Fabian Cancellara (10.19) en de Brit Bradley Wiggins (10.24) af. Tom Dumoulin (Giant-Shimano) werd knap vijfde in 10.32 net achter de Duitse wereldkampioen Tony Martin. ,,Dit maakt een voor mij persoonlijk teleurstellende week nog een beetje goed'', was zijn reactie. ,,Ik ben kennelijk in staat beter te worden tijdens een etappekoers. Vandaag was de kracht terug in de benen.''

Contador deed er 10.54 (29e) over maar kon zich die matige tijd gemakkelijk permitteren. Hij begon met een voorsprong van meer dan 2 minuten op zijn naaste belagers Nairo Quintana en Roman Kreuziger, een ploeggenoot, aan het slotklusje. De Colombiaan en Tsjech, ook betere klimmers dan tijdrijders, konden die marge amper verkleinen. Bauke Mollema was in de eindrangschikking de beste Nederlander, 22e op 6.50 van de winnaar.

Contador, die tijdens het weekeinde grote indruk maakte, vertelde veel baat te hebben gehad bij de samenwerking met Steven de Jongh. Deze ging na zijn gedwongen vertrek bij Team Sky wegens een dopingbekentenis - ,,eind vorige eeuw epo gebruikt'' - als ploegleider aan de slag bij Tinkoff-Saxo en bereidde onder anderen de Spaanse kopman voor op het klassieke seizoen.

In de Ronde van Catalonië, die volgende week daags na Milaan-Sanremo begint, wil Contador er opnieuw staan. ,,Het gaat beter en beter, ook met de motivatie. Dit is een belangrijke zege. Die staat erop. Maar ik ben vooral ook tevreden met hoe ik rijd.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014