Rogers spoelt donkere periode weg

21 mei 2014

RONDE VAN ITALIË

SAVONA (ANP) - Michael Rogers heeft woensdag de 11e etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Australische wielrenner van Tinkoff-Saxo rondde een solo in de laatste kilometers kundig af, na een lange rit over 249 kilometer tussen Collecchio en Savona. De Duitser Simon Geschke van Giant-Shimano won de spurt van het jagende peloton. De Nederlander Wilco Kelderman van Belkin drukte zijn wiel als vierde over de meet. De Australiër Cadel Evans behield de leiderstrui.

,,Een mooie dag'', glunderde Rogers aan de finish. Hij spoelde met de overwinning een donkere periode uit zijn carrière weg. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden werd eind vorig jaar geschorst na een positieve dopingcontrole, maar de internationale wielrenunie UCI sprak hem in april vrij en gaf hem toestemming weer op de racefiets te stappen. De sporen van het bij hem aangetroffen verboden middel clenbuterol waren zeer waarschijnlijk afkomstig van besmet vlees.

De 34-jarige erkende hardrijder plaatste een versnelling in de afdaling van de Naso di Gatto, de laatste klim van de dag. Het peloton gaf hem 45 seconden voorsprong en ruim 15 kilometer later aan de finish waren daar nog 10 seconden van over. ,,Op de top van de berg zag ik dat de klassementsrijders elkaar zaten aan te kijken. Voor mij het moment om het erop te wagen.''

De etappe begon met de afmelding van de Australiër Michael Matthews. De renner van Orica-GreenEdge, die enkele dagen in het roze reed, had te veel last van de verwondingen die hij eerder deze Giro had opgelopen door een val. Verder viel de hoge snelheid in het eerste uur op, met een gemiddelde van 49 kilometer per uur. Een groep van 14 renners wist niettemin te ontsnappen en tot aan de voet van de Naso di Gatto voorop te blijven. In de beklimming bepaalde Julian Arredondo het tempo; de Colombiaan scoorde extra punten voor zijn bergtrui.

Kelderman klom in de algemene rangschikking naar de zevende positie. Hij passeerde de Italiaan Diego Ullisi, die achterop raakte door een crash. ,,Het was een lange, maar zeker geen saaie dag”, aldus de 23-jarige renner uit Veenendaal. ,,In de finale voelde ik me nog goed en aangezien de sprintjes deze Giro goed gaan, wilde ik mee spurten. Ik had graag nog wat bonificatieseconden gepakt, maar vierde is ook een mooie uitslag.”

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014