Maassen: Mentsjov raar verhaal (3)

13 juli 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

GÉRARDMER (ANP) - Een dag nadat uitkwam dat oud-Raborenner Denis Mentsjov ruim 1 jaar geleden een schorsing van 2 jaar kreeg opgelegd van de internationale wielrenunie UCI, heeft Belkin-ploegleider Frans Maassen gereageerd. ,,Het is een verrassing, een raar bericht ook. Het is vreemd dat dit op deze manier gecommuniceerd wordt'', vond Maassen die in het verleden bij de Rabobank ploegleider was van de Rus die zijn tweede plaats in de Tour van 2010 is kwijtgeraakt.

Een attente wielervolger plaatste op Twitter een link naar een lijst van geschorste renners op de UCI-site. Die bleek onlangs aangevuld met onder anderen Mentsjov en de Spanjaard Carlos Barredo, ook al een ex-Raborenner die wegens verdachte schommelingen in zijn bloedpaspoort als sinds oktober 2012 voor 2 jaar geschorst blijkt te zijn. ,,Als ploeg zijn wij nooit daarover geïnformeerd door de UCI'', aldus Maassen bij de NOS.

Mentsjov stopte in mei 2013 en voerde knieproblemen aan als reden. Naar nu blijkt werd hem een maand ervoor een straf opgelegd. De verdachte bloedwaarden stammen uit de edities van de Ronde van Frankrijk in 2009, 2010 en 2012. De eerste twee reed hij in dienst van Rabobank. Mentsjov, die in 2009 de Ronde van Italië won, sloot de Tour van 2010 af als derde. Na de diskwalificatie van Alberto Contador schoof de Rus zelfs op naar de tweede plaats.

De UCI kwam uiteindelijk zaterdagavond laat met een korte verklaring waarin het de schorsing van Mentsjov bevestigde en aangaf dat diens Tourresultaten uit 2009, 2010 en 2012 zijn geschrapt.

Barredo werd destijds al wel door de Raboploeg op non-actief gesteld omdat de UCI een procedure was gestart tegen de renner, eveneens wegens afwijkingen in het bloedpaspoort. Maassen vroeg zich zondag af wat het nut is van het nu naar buiten brengen van de straffen. ,,Niemand wordt daar beter van. Ja, Robert Gesink zou nu vierde zijn in de Tour van 2010, maar die is daar ook niet blij mee. Ik heb in ieder geval nooit de indruk gehad dat er destijds twijfels waren over bloedwaarden van Mentsjov.''

Inmiddels reageerde UCI-voorzitter Brian Cookson op Twitter. Volgens de Brit die bij zijn verkiezing vorig jaar nadrukkelijk voor meer openheid pleitte, heeft het uitblijven van een melding over de schorsing van Mentsjov alles te maken met mogelijke juridische consequenties.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014