Twee biatletes wegens doping 2 jaar geschorst

16 juli 2014

DOPING

N i e u w bericht, vervangt: Biatlete Sachenbacher-Stehle 2 jaar geschorst

RIJSWIJK (ANP) - De internationale biatlonfederatie IBU heeft twee biatletes voor 2 jaar geschorst wegens dopinggebruik tijdens de Winterspelen in Sotsji. De Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle (33) en haar Russische collega Irina Starich (26) testten ook tijdens de contraexpertises positief. De Duitse werd in Sotsji betrapt op gebruik van het middel methylhexanamine, dat de alertheid zou verbeteren en de vermoeidheid zou verminderen. Starich heeft volgens de dopingcontroleurs EPO gebruikt in de aanloop naar de Winterspelen van Sotsji.

Sachenbacher eindigde in Sotsji als vierde op de massastart en in de gemengde estafette. Na de eerste positieve test werd zij uit de ploeg voor de vrouwenestafette gezet. In 2006 stond zij in Turijn reeds onder verdenking. Zij kreeg destijds als langlaufster een startverbod opgelegd wegens een te hoog hemoglobinegehalte. Verwacht wordt dat zij haar loopbaan zal beëindigen. Starich werd kort voor het begin van de Winterspelen uit de Russische ploeg teruggetrokken.

De Russin Jekaterina Joerieva (30) hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. De voormalige wereldkampioene biatlon van 2008 was al 2 jaar geschorst wegens EPO-gebruik, maar werd in Slovenië opnieuw betrapt. De IBU moet nog een besluit nemen over levenslange uitsluiting.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014