Ook Federer uitgeschakeld in New York (2)

7 september 2014

US OPEN

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Ook tennisser Roger Federer heeft het in de halve finales van de US Open in New York niet gered. De als tweede geplaatste Zwitser moest zaterdag op Flushing Meadows zijn meerdere erkennen in de als 14e geplaatste Kroaat Marin Cilic. In drie sets gaf de vijfvoudig kampioen zich gewonnen: 6-3 6-4 6-4.

Door de vrij kansloze nederlaag van de 33-jarige Federer, zijn eerste tegen de ontketende Cilic in zes onderlinge duels, krijgt de US Open sowieso een verrassende winnaar. Want eerder op de dag kon ook de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic in de halve eindstrijd niet aan de verwachtingen voldoen. De nummer 1 van de wereld verloor in vier sets van de Japanse stuntman Kei Nishikori.

Ook voor de 25-jarige Cilic is het zijn eerste finale ooit bij een grandslamtoernooi. Hij stond eerder bij de Australian Open in 2010 in de halve finales. Op de US Open was hij kwartfinalist in 2009 en 2012.

,,Ik kan het nog niet geloven'', jubelde Cilic kort na zijn indrukwekkende triomf tegen Federer, die na 1 uur en 3 kwartier het hoofd boog. ,,Ik heb nooit durven denken dat ik juist tegen hem zó goed zou kunnen spelen.''

Mede dankzij zijn ijzersterke service kon Cilic de partij dicteren. Tot verdriet van het Amerikaanse publiek, dat nogal op de hand van Federer was, gaf hij bijna geen kansen weg. Met drie aces en een spetterende backhand maakte hij het eenzijdige duel in de laatste game in stijl af.

,,Ik serveer hier beter dan ooit'', sprak Cilic glunderend. ,,Met zo'n opslag kan ik van iedereen winnen, weet ik nu.''

Cilic miste vorig jaar de US Open door een schorsing vanwege doping. In zijn urine waren sporen van een verboden stimulerend middel aangetroffen. Volgens Cilic lagen door hemzelf aangekochte glucosetabletten aan de basis van zijn positieve controle. Hij kreeg later strafvermindering omdat hij niet de intentie had prestatiebevorderende middelen te nemen.

Cilic heeft oud-speler Goran Ivanisevic als trainer-coach, de man die in 1996 als laatste Kroaat de laatste vier bij de US Open haalde. ,,Hij geeft me net dat beetje extra dat ik nodig heb. Vooral op het mentale vlak.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014