'Shocking Saturday' op US Open

7 september 2014

US OPEN

NEW YORK (ANP) - Het was 'Super Saturday' op de US Open in New York, het werd 'Shocking Saturday'. Met als gevolg dat maandag niet Roger Federer en Novak Djokovic elkaar treffen in de finale van het vierde grandslamtoernooi, maar Marin Cilic en Kei Nishikori. De Kroaat kraakte Federer (6-3 6-4 6-3), de Japanner sloeg Djokovic in vier sets (6-4 1-6 7-6 6-3) naar huis.

Haast bedrukt verlieten de toeschouwers het Arthur Ashe Stadium na de ontmanteling van de Zwitser die weer een kans verspeelde om zijn 18e grandslamtitel te veroveren. De partij was na 1 uur en 3 kwartier klaar. ,,Dit kan gebeuren. Marin tenniste geweldig en misschien had ik niet mijn beste dag'', was de conclusie van Federer. ,,Ik was mezelf niet, maar Kei speelde echt goed'', oordeelde Djokovic, die voor de vijfde keer op rij de finale op Flushing Meadows had kunnen halen, na zijn nederlaag tegen Nishikori.

Voor het eerst sinds de Australian Open van 2005 (Marat Safin vs Lleyton Hewitt) staat geen van de Big Four - Federer, Nadal, Djokovic, Murray - in de finale van een grandslamtoernooi. 36 van de 38 te vergeven grandslamtitels kwamen bij een van de vier toppers terecht. Slechts Juan Martin del Potro (US Open 2009) en Stan Wawrinka (Australian Open 2014) onderbraken de afgelopen jaren die gewoonte.

En weer moest Federer reageren op vragen of een tijdperk nu voorbij was. ,,Jullie maken de verhalen, na de Australian Open heb ik hetzelfde gelezen, maar jullie weten ook wat er daarna op Roland Garros en Wimbledon gebeurde'', zei Federer, zonder wrok overigens. ,,Jullie mogen dat vinden, maar ik geloof het niet. Ik ga het in ieder geval in Melbourne weer proberen.''

Cilic behoort al jaren tot de wereldtop, miste vorig jaar 4 maanden door een dopingschorsing maar knokte zich daarna met hulp van voormalig Wimbledonwinnaar Goran Ivanisevic terug. Nishikori maakt met hulp van voormalig Roland Garros-winnaar Michael Chang een gestage opmars op de wereldranglijst waarop hij volgende week de achtste positie zal innemen. ,,Het is goed voor onze sport dat er af en toe nieuwe gezichten te zien zijn, het is verfrissend'', vond Federer.

Djokovic mopperde nog wat. ,,Buiten de tweede set kwam mijn spel niet eens in de buurt van wat het zou moeten zijn'', vond de nummer 1 van de wereld. ,,Daarbij was Kei gewoon de beste vandaag. Ik kan hem alleen maar feliciteren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014