Impey troeft Dumoulin af in Alberta (2)

7 september 2014

N i e u w bericht, meer informatie

EDMONTON (ANP) - Wielrenner Tom Dumoulin heeft naast de eindzege gegrepen in de Ronde van Alberta. De 23-jarige coureur van Giant-Shimano moest zondag toezien hoe Daryl Impey, de Zuid-Afrikaanse nummer 3 van het algemeen klassement, de slotrit in Edmonton op zijn naam schreef. Met dank aan de verdiende bonificatieseconden greep Impey daardoor de winst in de Canadese wielerronde.

Dumoulin had de leiding in handen sinds de door hem gewonnen proloog op dinsdag. De Limburger verdedigde enkele dagen met succes de eerste plaats, maar hij liet zich zondag aftroeven door Impey. De Zuid-Afrikaanse renner van Orica-GreenEdge begon met 9 seconden achterstand aan de slotetappe, maar verdiende als ritwinnaar op de streep 10 bonificatieseconden. Daarmee sloeg Impey een dubbelslag.

In de laatste van de 11 rondjes door Edmonton had Dumoulin zelf voor een schifting gezorgd in het peloton door hard door te trekken op het klimmetje. Daardoor moest onder anderen sprinter Theo Bos van Belkin, zaterdag winnaar van de vierde etappe, lossen. Impey wist echter wel aan te haken en was vervolgens oppermachtig in de sprint. Nick van der Lijke kwam als zesde over de finish en werd daarmee de beste Nederlander.

De 29-jarige Impey maakte in Canada zijn rentree nadat hij ruim een week geleden was vrijgesproken van doping. De Zuid-Afrikaan had positief getest op het gebruik van een verboden maskeringsmiddel, maar beweerde dat hij die niet moedwillig had gebruikt. Hij vocht zijn schorsing met succes aan bij het Zuid-Afrikaanse antidopingtribunaal en mocht daarom weer koersen in de Ronde van Alberta.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014