Schaatshegemonie Oranje brokkelt af

21 november 2014

WERELDBEKER SCHAATSEN

S a m e n v a t t i n g

SEOUL (ANP) - Oranje moest op de openingsdag van het tweede wereldbekertoernooi schaatsen in Zuid-Korea verrassend lang wachten op een medaille. In de allerlaatste rit van de dag vielen Wouter Olde Heuvel (tweede) en Kjeld Nuis (derde) op de 1500 meter alsnog in de prijzen. Maar verder was er vrijdag in Seoul van de welhaast vertrouwde Nederlandse hegemonie geen sprake.

,,Het is ook wel eens leuk als er geen Nederlanders op het podium staan. Dat is goed voor het schaatsen'', sprak Claudia Pechstein (42) met een grote glimlach. De Duitse routinier pakte, ook tot haar eigen verbazing, goud op de 5000 meter. Het was haar 28e wereldbekerzege (individueel). Zes jaar geleden zegevierde Pechstein op deze afstand voor de laatste keer in het wereldbekercircuit. ,,Waanzinnig gewoon. Ik was fysiek en mentaal de sterkste op dit zware ijs. Ik reed met veel plezier mijn rondjes en dat heeft me deze zeer speciale overwinning opgeleverd.''

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst wegens abnormale bloedwaarden. De vijfvoudig olympisch kampioene schreef die afwijkingen, die kunnen ontstaan door doping, toe aan een erfelijke aandoening. Sinds haar uitsluiting stelt ze alles in het werk om (financiële) genoegdoening te krijgen voor de in haar ogen onterechte straf. Half januari doet het hooggerechtshof in München uitspraak in de slepende zaak waarin ze aan de winnende hand lijkt.

In afwachting van het mogelijk bevrijdende vonnis schaatst Pechstein op topniveau met hernieuwde energie en motivatie mee. Deelname aan de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea sluit ze zeker niet uit. ,,Het is nu nog te ver weg, maar het zit wel in mijn hoofd'', zei de Duitse veterane, die dan ook dolgraag de vlag zou willen dragen tijdens de openingsceremonie.

Met Olde Heuvel en Nuis viel ook Floor van den Brandt vrijdag in positieve zin op. Haar tijd van 39,00 op de 500 meter bleek echter net niet genoeg voor haar eerste medaille in het wereldbekercircuit (vierde). De 23-jarige rijdster van Team AfterPay eindigde vorig week bij de eerste wereldbeker in Japan op de zesde en achtste plaats van de 500 meter.

,,Het is mooi om mijn naam op de vierde plek te zien staan'', liet Van den Brandt opgetogen weten. ,,Het was een stabiele race, weer beter dan vorige week. Ik leer elke keer iets bij. Het gaat geweldig.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014