Adams verslaat Schippers in verkiezing (3)

21 november 2014

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

MONACO (ANP) - Dafne Schippers is vrijdag niet gekozen tot beste atlete van de wereld in 2014. De internationale atletiekfederatie IAAF schonk die eervolle titel vrijdag bij een gala in Monaco aan de Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams.

Adams veroverde dit jaar voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel indoor bij het kogelstoten. Ze is tevens regerend olympisch- en wereldkampioene en al meer dan vijftig wedstrijden op rij ongeslagen. Ze nam de dag voor het gala nog stevig stelling tegen doping. ,,Eens een bedrieger, altijd een bedrieger. Een atleet die doping gebruikt, mag van mij levenslang worden geschorst'', zei de 30-jarige atlete.

Schippers was samen met Adams en de Ethiopische middenafstandspecialiste Genzebe Dibaba kandidate voor de prestigieuze titel. De Utrechtse was zelf niet aanwezig op het gala in het prinsdom. Ze koos er voor in haar trainingskamp in Zuid-Afrika te blijven. De 22-jarige werd onlangs wel uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar, mede dankzij haar titels op de 100 en 200 meter bij de EK in Zürich.

De sprintkoningin liep bovendien de beste Europese tijden van het jaar op beide afstanden: 11,03 en 22,03. Ook verbeterde ze op vijf onderdelen het Nederlands record: de zevenkamp, 100 en 200 meter, verspringen en 4x100 meter estafette. Vooral het feit dat ze als meerkampster dit jaar de aansluiting vond bij bij de snelste atletes van de wereld, maakte veel indruk op de jury. ,,Felicitaties voor Valerie Adams. Ik ben erg blij met de top drie'', twitterde Schippers vanuit haar trainingsbasis in Stellenbosch.

De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie werd gekozen tot beste atleet van 2014. Hij bracht dit jaar het wereldrecord indoor op een hoogte van 6,16 meter. Daarmee sprong hij precies 1 centimeter hoger dan de legendarische Oekraïner Sergej Boekba in 1993. Lavillenie greep in Zürich tevens de Europese titel. De Fransman won de verkiezing van de Keniaanse marathonloper Dennis Kimetto en de Qatarese hoogspringer Mutaz Essa Barshim.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014