Nederlandse sprinters op hun plaats gezet

23 november 2014

WERELDBEKER SCHAATSEN

S a m e n v a t t i n g

SEOUL (ANP) - Na de eerste twee wereldbekers schaatsen in Azië weten de Nederlandse sprinters wat hen te doen staat: er zal nog flink getraind moeten worden om bij de grote titeltoernooien dit seizoen voor goud te kunnen gaan. Vooral op de 500 meter staan zowel de snelle mannen als vrouwen van Oranje voor een zware opdracht.

De Rus Pavel Koelizjnikov zegevierde in het weekeinde in Seoul twee keer op de kortste afstand, zonder Nederlanders op het podium. Nationaal kampioen Jan Smeekens (tiende en vierde) kreeg het nodige huiswerk mee. Ook bij de vrouwen viel Nederland in Zuid-Korea op de 500 meter twee keer buiten de medailles, al waren de twee vierde plaatsen van Floor van den Brandt (Team AfterPay) hoopgevend. Nederlands kampioene Margot Boer daarentegen stelde behoorlijk teleur (tiende en veertiende), al was ze niet helemaal fit.

Koelizjnikov (20) won in Zuid-Korea ook de 1000 meter, zoals hij dat vorige week in het Japan eveneens deed. Olympisch kampioen Stefan Groothuis had zaterdag in Seoul opnieuw het nakijken, al was zijn tweede plaats wel veel beter dan zijn negende plek in Obihiro. ,,Ik moet nu alleen nog sterker gaan openen'', besefte de 33-jarige kopman van TeamLottoNL Jumbo. ,,Want die Kalasjnikov, of hoe heet hij ook alweer, was hier ruim een halve seconde sneller dan ik na 200 meter.''

Evenals veel andere sprintcollega's, van wie de gebroeders Michel en Ronald Mulder in Azië nog ontbraken, was Groothuis in Seoul opnieuw onder de indruk van het machtsvertoon van Koelizjnikov. ,,Hij wordt een grote speler. Hij is groot, sterk en schaatst technisch heel goed. Ik neem daarbij aan dat hij clean is en dat hij goed wordt gecontroleerd'', zo doelde Groothuis op het nare dopingverleden van de jonge Rus.

Koelizjnikov keerde dit seizoen terug na een schorsing van twee jaar. ,,Een jeugdzonde'', noemde zijn trainer diens positieve test na de WK junioren in 2012. Zelf wil de topsprinter daaraan liever niet meer worden herinnerd. ,,Wat geweest is, is geweest. We kijken nu alleen nog maar vooruit'', liet hij in Seoul kortaf weten.

Kjeld Nuis bevestigde in Seoul met bronzen medailles op de 1000 meter en 1500 meter zijn goede vorm. Dat deed ook Marrit Leenstra op de 1500 meter (goud) en 1000 meter (zilver). Ireen Wüst daarentegen stelde op de 1500 meter (zilver) en 1000 meter (zesde) vooral zichzelf teleur.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014