Manager opleidingsploeg Astana ontslagen (2)

29 november 2014

N i e u w bericht, meer informatie

ASTANA (ANP) - De Kazachstaanse wielerbond heeft algemeen directeur Dmitri Sedoun van de opleidingsploeg van Astana ontslagen. De federatie kondigde tevens een diepgaand onderzoek aan naar de reeks dopinggevallen binnen de ploeg. ,,Wij staan voor schoon wielrennen in Kazachstan en ik verzeker u dat het onderzoek volledig volgens de regels van de internationale wielrenunie zal plaatsvinden'', zei voorzitter Kairat Kelimbetov op de website van de ploeg.

Drie renners uit de opleidingsploeg zijn kort achter elkaar betrapt op het gebruik van anabole steroïden: Ilja Davidenok, Viktor Okisjev and Artoer Fedossejev. Het opleidingsteam is als gevolg van de dopinggevallen voor onbepaalde tijd geschorst.

Ploegleider Aleksandre Vinokoerov benadrukte eerder deze week dat het opleidingsteam niets te maken heeft met de profploeg, waar komend seizoen onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en de Italiaan Vincenzo Nibali rijden. De Belgische ploegarts Joost De Maeseneer van het Astana WorldTeam beaamde dat bij de Vlaamse sportzender Sporza. ,,Het is een volledig andere ploeg, waar een ander management verantwoordelijk is voor het beleid. Jammer dat die ploeg dezelfde naam heeft, daardoor lijkt het alsof wij verantwoordelijk zijn."

Toch zijn ook twee renners uit de ploeg van 'Vino', de broers Maksim en Valentin Iglinksi, deze zomer betrapt op het gebruik van epo. ,,Ze waren beiden aan het einde van hun contract en wilden niet uit de spotlights verdwijnen. Ze deden domme dingen, met het bekende resultaat tot gevolg. Ik wil wel benadrukken dat het de enige twee dopinggevallen zijn bij de profploeg van Astana'', aldus ploegarts De Maeseneer.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014