Opleidingsploeg KNWU mijdt Astana (3)

29 november 2014

N i e u w bericht, vervangt: Manager opleidingsploeg Astana ontslagen

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse wielerbond zal zijn opleidingsploeg niet laten starten in wielerkoersen waar ook de opleidingsploeg van Astana fietst. De KNWU hoopt dat meer ploegen dit voorbeeld volgen. ,,Wij nemen het voortouw in deze actie. We hebben genoeg meegemaakt met doping de laatste jaren, nu is het een keer mooi geweest'', zegt directeur Huib Kloosterhuis van de wielrenunie zaterdag.

Drie Kazakse renners uit de opleidingsploeg zijn kort achter elkaar betrapt op het gebruik van anabole steroïden: Ilja Davidenok, Viktor Okisjev en Artoer Fedossejev. Het team is als gevolg van de dopinggevallen voor onbepaalde tijd geschorst. De Kazakse wielerbond heeft algemeen directeur Dmitri Sedoun van de opleidingsploeg ontslagen en tevens een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de reeks dopinggevallen binnen de ploeg.

Ploegleider Aleksandre Vinokoerov benadrukte eerder deze week dat het opleidingsteam niets te maken heeft met de profploeg, waar komend seizoen onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en de Italiaan Vincenzo Nibali rijden. De Belgische ploegarts Joost De Maeseneer van het Astana WorldTeam beaamde dat bij de Vlaamse sportzender Sporza. ,,Het is een volledig andere ploeg, waar een ander management verantwoordelijk is voor het beleid. Jammer dat die ploeg dezelfde naam heeft, daardoor lijkt het alsof wij verantwoordelijk zijn."

Kloosterhuis weet niet goed wat hij daarvan moet denken. ,,Mijn indruk is dat het daar een rommeltje is en dat ze er met de pet naar gooien. Juist in de opleidingsploegen moet je niet hebben dat renners verboden middelen gebruiken. Ik vind dat het zelfreinigend vermogen van het wielrennen nu zijn werk moet doen. Vanuit de wielerploegen moet het signaal komen dat we dit niet tolereren. De KNWU kan als actie nemen dat we onze opleidingsploeg niet te laten starten in koersen waar Astana ook wil rijden. Ik weet zeker; als er tien ploegen zijn die hetzelfde doen, dan zal een organisatie de ploeg van Astana niet uitnodigen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014