UCI: ploeg schorsen bij twee dopingzaken (2)

7 januari 2015

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI gaat ploegen schorsen waarvan meer dan één renner zich schuldig maakt aan een overtreding van het antidopingreglement. Die uitsluiting bij twee zaken zal 15 tot 45 dagen duren. Als er een derde overtreding volgt, kan de schorsing oplopen tot een jaar. Daarmee speelt de UCI in op de strengere regelgeving van wereldantidopingbureau WADA die sinds 1 januari van kracht is.

Ook neemt de wielerbond daarmee de maatregel over die de MPCC-ploegen, die zich inzetten voor een geloofwaardige wielersport, onderling al in een lichtere vorm hadden ingevoerd.

De UCI kondigde verder aan meer in te zetten op onaangekondigde controles. Daarmee concentreert de bond zich op de toprenners die deel uitmaken van een testingpool. De nationale antidopinginstanties houden zich met de renners van het niveau daaronder bezig.

De termijn voor hercontroles wordt uitgebreid van acht naar tien jaar. Samenwerking met een persoon die de dopingregels heeft overtreden en daarvoor geschorst is, kan voortaan ook leiden tot een straf.

In overeenstemming met de nieuwe Code van het WADA kan de UCI renners die voor het eerst worden betrapt op doping nu voor vier jaar schorsen, in plaats van twee jaar. Het gaat zowel om gebruik, pogingen tot gebruik en bezit van verboden middelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015