Pechstein naar burgerrechter in dopingzaak (2)

15 januari 2015

N i e u w bericht, meer informatie

MÜNCHEN (ANP) - Claudia Pechstein heeft donderdag succes geboekt in haar juridische strijd tegen de internationale schaatsbond ISU. De rechtbank van München heeft donderdag bepaald dat de burgerrechter zich moet uitspreken of een biologisch paspoort als bewijs mag gelden in dopingzaken.

De Duitse schaatsster vindt dat ze recht heeft op een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro van de ISU. De vijfvoudig olympisch kampioene werd nooit betrapt op gebruik van ongeoorloofde middelen, maar toch voor twee jaar geschorst omdat in haar biologische paspoort schommelende bloedwaarden werden aangetroffen. Pechstein stapte in 2009 zonder succes naar het internationaal sporttribunaal CAS.

Hoewel ze allang weer aan wedstrijden deelneemt, legde Pechstein zich niet neer bij het oordeel van het CAS. De rechtbank van München oordeelde donderdag dat een uitspraak van het CAS in Duitsland niet het eindstation van een lange juridische strijd hoeft te zijn. De ISU heeft al laten weten dat het beroep aantekent tegen die beslissing.

De uitspraak van de rechtbank in München kan verregaande gevolgen hebben voor de sportwereld. De uitspraak van het CAS werd niet alleen altijd als bindend beschouwd. Ook bijvoorbeeld wielrenners werden in het verleden vaak geschorst op basis van hun biologisch paspoort. Pechstein reageerde euforisch op de uitspraak van de rechter. ,,Dit is een grote dag voor me'', jubelde ze. ,,Deze overwinning is me meer waard dan een paar olympische medailles. De bedriegers van de ISU hebben me veel afgenomen, maar niet alles. Het is nog niet afgelopen. Ze zullen nu echt bewijs op tafel moeten leggen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015