'Nog steeds dopingcultuur in wielerwereld' (2)

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/RTR) - Er heerst nog steeds een dopingcultuur in het hedendaagse wielrennen. Wel is het minder wijdverspreid: het dopinggebruik wordt niet meer systematisch door teams georganiseerd, maar wielrenners stellen tegenwoordig (met hulp van derden) hun eigen dopingprogramma samen.

Dat concludeert de onafhankelijke commissie CIRC, die in opdracht van de internationale wielerunie UCI onderzoek deed naar het dopinggebruik van de afgelopen decennia. De commissie sprak met 174 mensen, onder wie officials, anti-dopingdeskundigen en (oud)-wielrenners, zoals Lance Armstrong. De uitkomsten worden maandag openbaar gemaakt.

Over de rol van de UCI en met name die van Hein Verbruggen, die tussen 1991 en 2005 voorzitter was, is het rapport erg kritisch. De UCI heeft gefaald in het toepassen van haar eigen anti-dopingregels en heeft de ogen gesloten voor de ergste gevallen. Vooral dopingzondaar Armstrong, van wie de zeven Tourzeges zijn afgenomen, kreeg een voorkeursbehandeling.

Het biologische paspoort in 2008, een van de methodes in de strijd tegen doping, heeft bovendien niet het gewenste effect gehad. Bedriegen kan nog altijd. ,,Het is nog steeds mogelijk om in kleine hoeveelheden EPO te gebruiken zonder gepakt te worden", aldus de CIRC. Verder wordt het gebruik van pillen en andere medicijnen aangehaald die leiden tot eetstoornissen, depressiviteit en onbalans, met als gevolg valpartijen. Het gebruik van corticoïden en het gemak om er aan te komen is het grootste probleem, hebben teamartsen verklaard.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015