Aanbevelingen commissie aan UCI

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

AIGLE (ANP) - De commissie die het verleden van de internationale wielrenunie UCI heeft onderzocht, doet in het maandag geopenbaarde rapport tal van aanbevelingen om de wielersport te verlossen van het dopingprobleem. Tegelijk maakt de commissie duidelijk dat het een illusie is dat de strijd tegen doping ooit is gestreden. Enkele van de aanbevelingen:

- een betere samenwerking met overheids- en andere instanties om met andere methodes de pakkans te vergroten.

- artsen van wie betrokkenheid bij dopingzaken is aangetoond zouden ook sancties moeten krijgen die buiten de sport liggen zodat ze geen reguliere medische arbeid kunnen verrichten gedurende de periode dat ze in de sport geschorst zijn.

- renners moeten ook 's nachts tussen 23.00 uur en 06.00 uur getest kunnen worden. Dit zogenoemde no-testing window biedt nu nog de mogelijkheid tot het gebruik van kleine doses.

- renners moeten niet op de hoogte worden gebracht van resultaten uit hun bloedpaspoort omdat ze hun gedrag daarop zouden kunnen aanpassen.

- de UCI moet een 'klokkenluidersdesk' bemannen waar alle vormen van bedrog kunnen worden gemeld.

- de UCI moet onderzoeken of het mogelijk is bij rittenkoersen te werken met een centrale apotheek om medicijngebruik in te perken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015