Van Gelder laat zich nooit ontmoedigen

10 april 2015

EK TURNEN

BEEKBERGEN (ANP) - Zes jaar nadat hij in Lausanne zijn laatste Europese titel veroverde gaat Yuri van Gelder komende week in Montpellier een nieuwe poging doen zijn erelijst verder uit te breiden. De ringenturner zat er vaak dichtbij, de verschillen waren soms minimaal, maar hij liet zich nooit ontmoedigen. Zelfs niet toen bondscoach Mitch Fenner hem afgelopen najaar passeerde voor de wereldtitelstrijd in het Chinese Nanning.

,,Het was slikken en doorgaan'', vertelt Van Gelder in Beekbergen tijdens een persmoment. De Brabander, in 2005 in Melbourne de beste van de wereld was aan de ringen, werd het slachtoffer van blessureleed binnen de nationale selectie. Het teamresultaat stond voorop en met het ontbreken van Bart Deurloo en de twijfelachtige inzetbaarheid van Boudewijn de Vries was er geen plaats voor de beperkt inzetbare ringenspecialist. Van Gelder leek destijds zijn tong af te moeten bijten. ,,Ik heb dat besluit met respect behandeld'', zegt hij een half jaar later. ,,We zijn bezig de droom om met een team naar de Spelen te gaan te realiseren.''

Maar toch, het was weer een gemiste kans op internationaal succes. ,,Ik had een heel traject afgestemd op dat toernooi. Ik had aan alle kwalificatie-eisen voldaan en dan hoor je twee weken van tevoren dat je niet mag.'' Het deed zeer maar Van Gelder kwam van diepere dalen terug. Al werd hij nooit meer de succesvolle turner van voor zijn dopingschorsing met een wereldtitel, drie Europese titels en meer dan 25 zeges in wereldbekerwedstrijden op zak.

De laatste jaren ging het op beslissende momenten net mis of waren de verschillen miniem. Bij de EK van 2013 was de marge tussen nummer 7 Van Gelder en de gedeeld kampioenen Igor Radivilov uit Oekraïne en de Fransman Samir Ait Said een tiende punt. Bij de WK in Antwerpen (2013) hielden twee minuscule pasjes na de afsprong hem van het podium. In Sofia gokte hij vorig jaar door te kiezen voor zijn moeilijke afsprong, een dubbelstrek salto met schroef. Een val bracht hem op de achtste plaats.

Samen met coach Bram van Bokhoven bedacht hij een nieuwe oefening. Met een combinatie van twee zwaaielementen halverwege die hem aan het einde van zijn oefening wat meer lucht moet geven. En met een afsprong die minder kans op puntenaftrek bij juryleden moet geven. ,,Het moet geen discussiepunt meer zijn. Het is een oefening met een uitgangswaarde van 6,8. De toppers zitten allemaal tussen de 6,6 en 6,9. Het gaat nu om de perfectie in de uitvoering.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015