Marathontoppers steunen manager Van de Veen (2)

16 april 2015

N i e u w bericht, meer informatie

ELDORET (ANP) - De Keniaanse marathontoppers Dennis Kimetto, Wilson Kispang en Geoffrey Mutai zijn woedend op de atletiekbond van hun land. Ze verafschuwen de schorsing die Athletics Kenia (AK) heeft opgelegd aan hun Nederlandse manager Gerard van de Veen.

De marathonlopers hebben eerder deze week in een speciaal belegde bijeenkomst in Eldoret hun steun uitgesproken voor Van de Veen. ,,De verdachtmaking dat ons management doping heeft verstrekt, heeft voor veel onrust gezorgd. AK heeft geen enkel bewijs aangeleverd die de beschuldiging rechtvaardigt. Het is een bijzonder onprofessionele daad'', zei Kipsang, de voormalig wereldrecordhouder op de marathon en voorzitter van de Keniaanse vakbond van beroepsatleten.

De Keniaanse bond heeft Van de Veens management Volare Sports voor zes maanden geschorst, evenals het agentschap van de Italiaan Gabriele Rosa. Ze mogen hun atleten niet begeleiden. Kimetto, de huidige wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2.02.57, Kipsang en Mutai staan op de startlijst voor de marathon van Londen op 26 april. ,,Dit hele gedoe leidt af van de trainingen en onze voorbereiding. Het schaadt ook onze reputatie'', aldus Kipsang.

Hij zei dat het ondenkbaar is de de bond de begeleiding van de atleten overneemt, zoals AK heeft besloten. Hij verwees naar de internationale regels, die atleten de vrijheid geeft om zelf te bepalen wie hun belangen behartigt. ,,De Keniaanse bond is niet betrouwbaar. De manier waarop ze uitkeringen en prijzengeld verdelen is een ramp. De bond is absoluut niet in staat de 250 atleten die zijn aangesloten bij de twee managementbureaus te begeleiden.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015