Twee jaar schorsing dreigt voor Van Avermaet (3)

16 april 2015

N i e u w bericht, meer informatie

BRUSSEL (ANP) - Voor de Belgische wielrenner Greg van Avermaet dreigen een schorsing van twee jaar en een boete van 262.500 euro wegens doping. Dat heeft de aanklager van de Belgische wielerbond (KBWB) donderdag geëist. De BMC-renner moest in Brussel uitleg geven over zijn relatie met de omstreden arts Chris Mertens. Een uitspraak volgt over twee weken.

Eind februari werd Van Avermaet voor het eerst in verband gebracht met Mertens. Die zou zich onder meer inlaten met illegale ozontherapie, waarbij bloed wordt afgetapt, behandeld met ozon en terug geïnjecteerd in het lichaam. Van Avermaet wordt er door de Belgische bond van verdacht twee andere verboden middelen van de dopingdokter te hebben betrokken.

Het gaat daarbij enerzijds om de cortisone Diprophos. Dat staat op de dopinglijst, maar Van Avermaet beschikte over een doktersverklaring, zodat hij het middel in wedstrijden mocht gebruiken. Anderzijds zou Mertens zijn cliënt hebben voorzien van Vaminolact, een herstelmiddel dat in de ingespoten variant als doping wordt beschouwd.

De renner zelf geeft toe in 2011 klant van Mertens te zijn geweest, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik heb niets misdaan, ben een zuivere renner en heb mezelf niets te verwijten", zei hij in februari voor de start van Omloop het Nieuwsblad. Wat voor de BMC-coureur pleit, is dat hij nooit betrapt is op het bezit van doping. Van Avermaets advocaat benadrukt verder dat de renner in 98 controles nooit positief testte. ,,De cortisonen waren voor een hielprobleem", aldus de raadsman.

Bij gebrek aan direct bewijs baseert de bond zich op mailwisselingen tussen Mertens en Van Avermaet, waarin staat dat de Belg in 2012 Diprophos gebruikte voor de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl. ,,Er is weliswaar een attest voor de Diprophos, maar de teneur van de mails wijst op de typische mist rond het prestatiebevorderende gebruik van cortisonen in die tijd", aldus de aanklager.

Van Avermaet eindige zondag nog als derde in Parijs-Roubaix, evenals een week eerder in de Ronde van Vlaanderen. Komende zondag start hij gewoon in de Amstel Gold Race.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015