ISU slaat terug naar Pechstein (3)

9 juli 2015

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vierde alinea

LAUSANNE (ANP) - In de slepende juridische strijd met de Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft de internationale schaatsunie (ISU) donderdag teruggeslagen. In een lijvige schriftelijke verklaring benadrukt de ISU dat er geen sprake kan zijn van een rehabilitatie van de inmiddels 43-jarige rijdster, die in 2009 voor twee jaar werd geschorst wegens schommelende bloedwaarden. Pechstein won begin dit jaar een procedure bij de rechtbank in München en kreeg ook steun van een commissie van de Duitse olympische bond (DOSB), die onder meer tot de conclusie kwam dat de medische onderbouwing voor haar dopingschorsing niet klopte.

De ISU is niet onder de indruk van de uitkomst van deze twee door Pechstein in gang gezette zaken, maar voelt zich nu toch geroepen tot een reactie vanwege het aanhoudende mediaoffensief dat de schaatsster voert. ,,Ze zegt overal dat ze nooit doping heeft gebruikt, maar wat de ISU betreft zijn veel van deze publieke stellingnames incorrect en misleidend'', betoogt de ISU, die beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van het rechtbank in München. Volgens de ISU heeft deze rechtbank zich alleen uitgesproken over complexe procedures en niet over de vraag of Pechstein al dan niet verboden middelen heeft gebruikt.

De ISU noemt de medische commissie van de DOSB ,,zogenoemd'' onafhankelijk en onpartijdig. De schaatsunie wijst erop dat de voorzitter en coördinator van deze commissie eerder ook de belangrijkste expert was die Pechstein vanaf het begin heeft bijgestaan en ook als haar getuige heeft opgetreden. Bovendien ontbreekt in het rapport volgens de ISU duidelijk en overtuigend bewijs dat Pechstein geen doping heeft gebruikt.

Volgens Pechstein, vijfvoudig olympisch schaatskampioene, zijn haar afwijkende bloedwaarden erfelijk bepaald. De experts van de ISU hebben daarvoor geen afdoend bewijs kunnen vinden. De ISU vindt het wel opvallend dat de hoogste abnormale bloedwaarden bij Pechstein tussen 2007-2009 veelal rond de belangrijkste schaatstoernooien werden aangetroffen. Die hoge waarden zijn daarvoor en daarna nooit meer bij haar aangetroffen, zegt de ISU.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015