Basso verlaat de Tour vanwege teelbalkanker (3)

13 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

PAU (ANP) - De Italiaanse wielrenner Ivan Basso verlaat per direct de Tour de France. Bij de oud-winnaar van de Ronde van Italië is teelbalkanker geconstateerd. De 37-jarige renner bracht het slechte nieuws maandag tijdens de rustdag naar buiten op een persconferentie van zijn ploeg Tinkoff-Saxo.

Basso kwam in de vijfde etappe ten val hield daarna last van zijn teelbal. Hij liet zich onderzoeken in het ziekenhuis van Pau en daar kwam aan het licht dat er een kwaadaardig gezwel zit. ,,Het is een klein kankergezwel in mijn linker testikel, dus jullie begrijpen dat ik de Tour moet verlaten en terugkeer naar Italië'', zei Basso, die in deze ronde een van de knechten was van de Spanjaard Alberto Contador.

Basso is al een oudgediende in het peloton. Hij won de Ronde van Italië in 2006 en 2010. In 2004 en 2005 eindigde hij respectievelijk als derde en tweede in de Tour de France. De renner is niet van onbesproken gedrag. Hij werd in 2008 voor twee jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het grote schandaal met bloeddoping rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Kopman Contador reageerde geschokt op het nieuws. ,,Dit is een hele zware klap voor het team. Niemand had met dit slechte nieuws rekening gehouden. Ivan en ik hebben 120 van de laatste 180 dagen samen doorgebracht, dus we zijn best close. Ik weet zeker dat hij er straks in Parijs bij zal zijn om feest te vieren'', zei de Spanjaard, die dit jaar de Giro al won en nu mikt op de eindzege in de Tour. Basso was in de Ronde van Italië ook al een van de helpers van Contador.

De Italiaan kreeg via sociale media veel steunbetuigingen, onder anderen van de gevallen wielerheld Lance Armstrong. De Texaan leed ook aan teelbalkanker en genas daarvan. Daarna won hij de Ronde van Frankrijk zeven keer, maar die zeges is hij door zijn dopingbekentenis allemaal kwijtgeraakt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015