Voetbalvakbond steunt schaatsster Pechstein (2)

14 juli 2015

N i e u w bericht, meer informatie

BERN (ANP/RTR) - Schaatsster Claudia Pechstein krijgt steun uit onverwachte hoek in haar juridische strijd om haar naam te zuiveren. De internationale vakbond van profvoetballers Fifpro heeft de Duitse vijfvoudig olympisch kampioene zelfs financiële hulp toegezegd.

Fifpro bracht dinsdag een verklaring naar buiten. ,,We spreken onze morele, politieke en financiële steun uit aan Claudia Pechstein, die in een juridisch gevecht is verwikkeld om haar onschuld te bewijzen en die recht heeft op een eerlijk en onafhankelijk proces.''

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst omdat de bloedwaarden in haar biologisch paspoort te veel zouden schommelen. Van een positieve dopingcontrole was geen sprake. De Duitse ging destijds tevergeefs in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS tegen de schorsing, die haar was opgelegd door de schaatsunie ISU.

Ze verloor ook een beroep bij de Zwitserse rechtbank, maar kreeg onlangs wel gelijk van een rechtbank in München en de Duitse olympische bond. Pechstein bereidt nu een schadeclaim van 4,4 miljoen euro voor.

Fifpro ziet de zaak van de schaatsster vooral als een manier om het CAS onderuit te halen. De bond vindt het machtige tribunaal in Lausanne niet onpartijdig en ontoegankelijk ,,Hervormingen zijn dringend nodig en sporters spelen daarin een actieve rol. De strijd van Pechstein om rehabilitatie kan een positief effect hebben op duizenden andere professionele sporters, onder anderen de 65.000 voetballers die Fipro vertegenwoordigt.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015