Britse atletiekbond pleit Mo Farah vrij (2)

30 juli 2015

WK ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De Britse topatleet Mo Farah kan rustig toewerken naar de WK in Peking. Onderzoek naar de samenwerking van de tweevoudig olympisch kampioen met de in opspraak geraakte atletiekcoach Alberto Salazar heeft geen verdachte zaken opgeleverd. Dat meldde de Britse atletiekbond UK Athletics donderdag in een korte verklaring.

Salazar werd begin juni in een documentaire van de BBC ervan beschuldigd binnen zijn trainingsgroep, waartoe ook olympisch- en wereldkampioen Farah behoort, te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. Dat was voor UK Athletics aanleiding onderzoek te laten doen door een eigen instantie. De bevindingen worden pas na de WK van komende maand naar buiten gebracht, maar de bond benadrukt donderdag dat Farah in ieder geval niet onder verdenking staat.

De geboren Somaliër werd in 2012 een volksheld door bij de Olympische Spelen van Londen goud te pakken op de 5000 en 10.000 meter. Een jaar later veroverde Farah in Moskou ook de wereldtitels op beide afstanden. De 32-jarige Brit verdedigt die titels over een paar weken in de Chinese hoofdstad Peking. In de aanloop naar de WK voelde UK Athletics zich geroepen om een einde te maken aan de dopinggeruchten rond Farah, die zelf al stellig ontkende iets met doping te maken te hebben. ,,Ik heb nooit verboden middelen gebruikt in mijn leven en zal dat ook nooit doen'', bezwoer hij vorige maand.

De Engelse krant Daily Mail bracht kort na de BBC-documentaire over Salazar naar buiten dat Farah in de aanloop naar Londen 2012 twee dopingcontroles zou hebben misgelopen. Reglementair is een schorsing voor vier jaar mogelijk na drie gemiste dopingtests binnen een jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015