WADA geschokt over dopingaffaire in atletiek (3)

2 augustus 2015

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

KUALA LUMPUR (ANP/RTR) - Het wereldantidopingbureau WADA heeft geschokt gereageerd op de beschuldigingen dat de internationale atletiekbond IAAF bijzonder laks heeft opgetreden tegen (mogelijke) dopingzondaars. De Britse krant Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD/WDR beschikken over gelekte resultaten van 12.000 bloedtests afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daaruit zou blijken dat de bloedstalen van meer dan 800 atleten ,,bijzonder verdachte'' dan wel ,,abnormale'' waarden vertoonden. Het zou onder meer gaan om atleten die medailles hebben gewonnen op Olympische Spelen of WK's.

Hoewel het niet per se om doping gaat is de IAAF kort voor de WK atletiek in Peking in verlegenheid gebracht door de cijfers. Het WADA liet in een reactie weten vooral geschrokken te zijn van de omvang van de zaak. ,,Dit zijn wilde en wijdverbreide beschuldigingen die we zo snel mogelijk gaan bestuderen'', zei WADA-baas Craig Reedie.

Zorgwekkender nog dan het aantal verdachte atleten is het feit dat volgens de Britse en Duitse media slechts beperkt is opgetreden. ,,Slechts bij een derde van hen is een onderzoek ingesteld of een straf uitgesproken, de rest is met rust gelaten'' maakte de ARD bekend. De BBC, die ook inzage had, liet weten dat liefst een derde van de atletiekmedailles op Spelen en WK's tussen 2001 en 2012 bij duuronderdelen is gewonnen door atleten met ,,verdachte testresultaten''.

WADA-baas Reedie laat de beschuldigingen door een onafhankelijke commissie onderzoeken. Die instantie is in december in het leven geroepen nadat de ARD berichtte over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek.

De Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer wilde wel enige nuance aanbrengen. ,,Het gaat om bloedprofielen waarbij niet alleen dopinggebruik kan leiden tot afwijkende resultaten maar ook bijvoorbeeld ziekte'', reageerde hij bij de NOS. De Boer kreeg inzage om een mening te vormen over Nederlandse atleten.

Vanuit Kenia werd bijzonder negatief gereageerd op wat een hetze wordt genoemd aan de vooravond van de WK atletiek. Volgens de berichten kwamen 77 van de 800 ,,verdachte'' atleten uit dat land. ,,Dit is een poging onze atleten met ongegronde verdachtmakingen te storen in voorbereiding op de WK'', oordeelde de Keniase atletiekbond.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015