IAAF-baas noemt beschuldiging belachelijk (3)

3 augustus 2015

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

KUALA LUMPUR (ANP/RTR/DPA) - De beschuldiging dat de internationale atletiekbond IAAF nalatig is geweest op het gebied van dopingbestrijding is maandag door voorzitter Lamine Diack afgedaan als ,,belachelijk''. De aftredend bestuurder kondigde tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Kuala Lumpur wel aan dat de door de krant Sunday Times en de tv-zenders ARD en WDR naar buiten gebrachte informatie verder wordt onderzocht.

Volgens gelekte cijfers zouden tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten verdachte bloedwaarden hebben vertoond. Slechts een derde van hen kreeg te maken met sancties of nader onderzoek. Onder de achthonderd zouden 150 atleten zijn die medailles hebben gewonnen op Olympische Spelen of WK's. ,,Er zijn beschuldigingen geuit, maar er is geen bewijs. We gaan er serieus naar kijken, daar heb ik al met de voorzitter van het WADA (wereldantidopingbureau) over gesproken. De suggestie dat onze bond laks is geweest, is belachelijk'', aldus Diack.

Medaillewinnaars moeten het eremetaal mogelijk inleveren als ze, al dan niet met de nieuwste opsporingstechnieken, alsnog positief worden bevonden, zei Diack. ,,Maar op dit moment zijn er alleen beschuldigingen en moeten we atleten het voordeel van de twijfel geven.'' Diack benadrukte dat zijn bond een voortrekkersrol heeft gespeeld in de strijd tegen doping. ,,In 1993 hebben we al gepleit voor schorsingen van vier jaar, daarin waren we de enige bond'', aldus de Senegalees die over twee weken aftreedt. De Britse oud-atleet Sebastian Coe en de Oekraïner Sergei Boebka, een polsstoklegende, strijden om de opvolging.

Volgens het Noordhollands Dagblad, dat de beschikking heeft over de cijfers, zouden bij 71 Nederlandse atleten in de periode 2001-2012 in totaal 142 afwijkende bloedwaarden aangetroffen zijn. Onder hen zijn negen deelnemers aan het WK in Peking eind deze maand. Dopingexpert Douwe de Boer stelde zondag al dat afwijkingen ook het gevolg kunnen zijn van ziekte en niet per se duiden op doping. De Boer had eveneens inzage in de cijfers. Hij beoordeelde op verzoek van de krant van tien geselecteerde Nederlandse toppers de bloedprofielen en constateerde enkele bovengemiddelde afwijkende profielen die ’om nadere uitleg van de atleet vragen’.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015