WADA jaagt op lek van 'dopingdata'

7 augustus 2015

DOPING

MONTREAL (ANP) - Anti-dopingagentschap WADA gaat onderzoeken hoe de Duitse zender ARD en de Britse krant The Sunday Times aan vertrouwelijke informatie zijn gekomen. Die beschikken over gelekte resultaten van 12.000 bloedtests, afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daaruit zou blijken dat de bloedstalen van meer dan 800 atleten ,,bijzonder verdachte'' dan wel ,,abnormale'' waarden vertoonden.

De WADA richt haar pijlen nu op het datalek. ,,WADA wil de vertrouwelijke gegevens van atleten beschermen en wil daarom dat een speciale commissie zo snel mogelijk een onderzoek begint'', zei voorzitter Craig Reedie vrijdag. Hij betreurt dat de data bij de media terecht zijn gekomen. ,,Om te suggereren dat een atleet doping heeft gebruikt op basis van deze data is onverantwoordelijk.''

Of de WADA ook haast maakt met een onderzoek naar de inhoud van de documentaire en de beschuldiging dat atletiekbond IAAF nalatig is geweest bij de bestrijding van dopinggebruik, blijkt niet uit de vrijdag gepubliceerde verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015