IAAF: 28 atleten verdacht na hertesten urine (2)

11 augustus 2015

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

HELSINKI (ANP) - De wereldatletiekbond IAAF heeft bij het opnieuw testen van urinestalen van 28 atleten, afgenomen tijdens de WK's van 2005 en 2007, in totaal 32 verdachte vondsten gedaan. De IAAF maakte dinsdag bekend dat de atleten voorlopig zijn geschorst. Het leeuwendeel al is gestopt met topsport. Namen werden niet genoemd.

De urinemonsters zijn verzameld tijdens de wereldkampioenschappen in Helsinki (Finland) en Osaka (Japan). Met nieuwe analysetechnieken konden de afwijkende waarden worden aangetoond en kunnen verboden middelen worden gevonden die eerst niet te traceren waren. De gegevens worden opgestuurd naar dopingagentschap WADA, dat gaat bekijken of de atleten verboden middelen hebben gebruikt.

De meesten zijn volgens het IAAF al gestopt, anderen zijn al gestraft voor dopinggebruik dat eerder aan het licht kwam. Geen van de betrokken atleten zal meedoen aan de WK atletiek in Peking (China), die over elf dagen beginnen.

De timing van het nieuws is opvallend. De afgelopen anderhalve week lag het IAAF juist onder vuur door een publicatie van The Sunday Times en de Duitse zender ARD. Die beschikten dankzij een klokkenluider over een database met daarin de resultaten van 12.000 bloedtests afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daaruit zou blijken dat de bloedstalen van meer dan achthonderd atleten ,,bijzonder verdachte'' dan wel ,,abnormale'' waarden vertoonden. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen dopinggebruik.

,,Deze succesvolle test, die werd uitgevoerd ruim voor de recente kritiek begon, bevestigt nog maar eens hoe ver het IAAF wil gaan om valsspelers op te sporen en te ontmaskeren'', aldus de federatie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015