'Marathonlopers hadden vreemde bloedwaarden' (2)

9 augustus 2015

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Ongeveer één op de vier atleten die grote marathons wonnen tussen 2001 en 2012 had abnormale bloedwaarden. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag. Daarmee opent de krant een nieuw hoofdstuk in een dopingschandaal dat vorig weekend samen met de Duitse zender ARD werd geopenbaard.

De krant en de zender baseren zich op een gelekte database van atletiekunie IAAF. Daaruit bleek volgens journalisten en gerenomeerde onderzoekers dat tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten verdachte bloedwaarden hebben vertoond. Slechts een derde van hen kreeg te maken met sancties of nader onderzoek. Het staat niet vast dat de atleten doping hebben gebruikt.

Zondag schrijft The Sunday Times dat de marathon van Londen in twaalf jaar tijd tot zeven keer toe is gewonnen door iemand die verdachte bloedwaarden had. Volgens experts hadden die waarden ,,moeten leiden tot uitsluiting of op zijn minst een onderzoek naar mogelijke bloeddoping''.

De krant keek naar de resultaten van zes grote marathons: die van Londen, Tokio, Berlijn, New York, Chicago en Boston. De winst ging in een kwart van de gevallen naar een atleet wiens bloedwaarden ongebruikelijk hoog waren. Dat kan duiden op het gebruik van doping, al staat dat niet vast.

De onthullingen van de krant komen drie dagen na de dopingschorsing voor de Russische marathonloopster Lilija Sjoboekhova. Al haar resultaten sinds 2009 zijn geschrapt door de IAAF, omdat ze doping had gebruikt. Ze won tussen 2009 en 2011 drie keer de marathon van Chicago. Ook won ze goud in 2010 en zilver in 2011 op de marathon van Londen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015