Atletiekiconen strijden om voorzitterschap

18 augustus 2015

WK ATLETIEK

PEKING (ANP) - Twee atletiekiconen strijden om het voorzitterschap van de internationale federatie IAAF. De 214 aangesloten bonden maken woensdag tijdens een congres in Peking een keuze tussen de Brit Sebastian Coe, de koning van de middenafstand in de jaren tachtig, en Sergej Boebka uit Oekraïne, de voormalige tsaar van het polsstokhoogspringen. Een van de twee volgt de Senegalees Lamine Diack op, die na zestien jaar terugtreedt als hoogste baas van de moeder aller sporten.

Wie de nieuwe voorzitter ook wordt, zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek. De belangrijkste olympische sport gaat gebukt onder zware beschuldigingen. De Britse krant Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD/WDR publiceerden onlangs de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd atleten kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Coe en Boebka zien allebei de noodzaak van een hardere aanpak, maar beiden vinden de kritiek op de IAAF niet terecht. Boebka, de 51-jarige zesvoudig wereldkampioen die in zijn hoogtijdagen keer op keer het wereldrecord polsstokhoogspringen met 1 centimeter verbeterde, verwees in zijn campagne naar het feit dat de atletiek als eerste sport biologische paspoorten introduceerde en voorvechter is van levenslange schorsingen bij herhaald dopinggebruik. ,,Wij investeren meer dan welke sport ook in de aanpak van doping.''

De 58-jarige Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter en oud-wereldrecordhouder op de 800 meter, nam het op voor de atleten. Een afwijkende bloedwaarde wil niet zeggen dat een atleet zich heeft bezondigd aan het gebruik van verboden middelen. Er kunnen tal van oorzaken zijn. ,,Ik vind ook niet dat atleten nu hun persoonlijke medische gegevens naar buiten moeten brengen om hun onschuld aan te tonen. Die druk moet er niet zijn'', aldus Coe.

In de peilingen ligt Boebka iets achter bij Coe, die kan bogen op zijn succesvolle rol als voorzitter van het comité dat de Olympische Spelen in Londen 2012 organiseerde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015