Coe gekozen als voorzitter IAAF (4)

19 augustus 2015

WK ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vierde alinea

PEKING (ANP/RTR) - De Brit Sebastian Coe is woensdag gekozen tot nieuwe president van de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij versloeg Sergej Boebka uit Oekraïne met 115 stemmen tegen 92. Voormalig olympisch kampioen op de 1500 meter Coe neemt het stokje over van de Senegalees Lamine Diack, die de IAAF de afgelopen zestien jaar leidde. De machtswisseling volgt aan het einde van het WK atletiek, later deze maand.

De 58-jarige Coe is gekozen voor vier jaar. Hij is pas de zesde voorzitter in de 103 jaar dat de IAAF bestaat. Zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek. De belangrijkste olympische sport gaat gebukt onder zware beschuldigingen.

Onlangs publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Coe heeft het anti-dopingbeleid van de IAAF in de afgelopen turbulente weken verdedigd maar in toespraken voor en na zijn verkiezing noemde hij doping geen enkele keer. Wel noemde hij vertrouwen en integriteit de steunpilaren van de sport.

,,Mijn hele leven heb ik gevochten voor atletiek maar dat heb ik nooit alleen gedaan. Ik heb dat altijd met jullie gedaan, mijn vrieden. Ik sta altijd aan jullie zijde. Jullie gevecht is mijn gevecht'', zei hij tegen de afgevaardigden tijdens de verkiezing in Peking.

In zijn dankwoord noemde Coe zijn verkiezing het belangrijkste moment uit zijn leven, na de geboorte van zijn kinderen. De voormalig politicus toonde zich verheugd en vereerd met het vetrouwen in hem. ,,Nu begint het werk'', voegde hij er aan toe op Twitter.

Verliezer Boebka wordt een van de vier vice-voorzitters van de IAAF. Hij feliciteerde zijn opponent. ,,Ik weet dat atletiek zal groeien en sterker zal worden.''

,,De grijze generatie heeft gedaan wat kon. Het is aan de volgend generatie'', reageerde scheidend voorzitter Diack (82).

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015