Rel rond dopingzondaar Sjoboechova

25 augustus 2015

WK ATLETIEK

PEKING (ANP) - De strafvermindering voor de Russische marathonloopster Lilia Sjoboechova is slecht gevallen bij de organisatoren van de grote stadsmarathons. De Russin heeft namelijk nooit haar prijzengeld van om en nabij de 3 miljoen dollar terugbetaald. Dat is wel een verplichting als een atleet wordt betrapt op doping.

Het mondiale antidopingbureau WADA verlaagde de dopingschorsing van Sjoboechova maandag met zeven maanden omdat ze goed heeft meegewerkt aan het onderzoek. De 37-jarige Russin, die drie keer de marathon van Chicago won en eenmaal de marathon van Londen, werd in 2013 voor drie jaar en twee maanden geschorst vanwege abnormale bloedwaarden. Al haar resultaten vanaf oktober 2009 werden geschrapt.

Door de strafverlaging mag ze nu al weer marathons lopen, maar Sjoboechova is nooit meer welkom bij de zes marathons, die zijn verenigd in de World Marathon Majors. ,,Bedriegers mogen hun onverdiende prijzengeld onder geen beding houden. We menen de dat atletiekfederatie IAAF tegen zijn eigen regels handelt'', zei Nick Bitel, directeur van de marathon van Londen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015