Positieve test voor Keniaanse atletes (3)

26 augustus 2015

WK ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

PEKING (ANP) - Twee Keniaanse atletes die meededen aan de WK in Peking zijn op doping betrapt. De internationale bond IAAF heeft dat woensdag bevestigd, nadat een lokale website uit Kenia met het nieuws kwam. Het gaat om Joyce Zakary en Koki Manunga, twee hardloopsters.

Het is niet bekendgemaakt welke middelen zij hebben gebruikt. De atletes zijn in afwachting van een onderzoek van de IAAF geschorst. Ook de nationale bond duikt in de zaak. De twee werden positief bevonden bij tests die op 20 en 21 augustus werden afgenomen in het teamhotel. Het zijn de eerste positieve gevallen op deze WK. Bij de vorige editie in 2013 werden zeven atleten betrapt op verboden middelen.

Zakary (29) is de Keniaanse recordhoudster op de 400 meter. Zij plaatste zich in Peking voor de halve finales op dat onderdeel, maar daarin verscheen ze dinsdag niet aan de start. De 21-jarige Manunga eindigde in de series van de 400 meter horden in de achterhoede. Ze is de nummer twee van Afrika op die discipline.

De IAAF lag voor de WK flink onder vuur, omdat de bond te laks zou optreden tegen doping. Zo publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht.

De aankomend voorzitter van de mondiale bond, de Brit Sebastian Coe, heeft al aangekondigd meer te willen doen in de strijd tegen doping. ,,Het publiek moet weer verliefd worden op atletiek. Het gaat om vertrouwen en integriteit'', zei hij maandag nog.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015