IOC wil Russische medailles afpakken (2)

10 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil na de onthullingen over systematische dopingpraktijken in de Russische atletiek alles in het werk stellen om olympische medailles van schuldige sporters af te nemen en alsnog toe te kennen aan de rechtmatige winnaars. Dat liet het IOC dinsdag weten, een dag na de publicatie van het geruchtmakende onderzoeksrapport van de onafhankelijke commissie van het mondiale antidopingbureau WADA over de wantoestanden in de Russische atletiekwereld.

Het IOC dringt bij het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF tevens aan op maatregelen tegen alle personen die in het onderzoeksrapport zijn beschuldigd van doping. Het gaat hierbij om sporters, coaches en officials die aan Olympische Spelen hebben deelgenomen. Het IOC wil er alles aan doen om deze boosdoeners voortaan bij de Olympische Spelen te weren.

Het IOC ziet na het schokkende rapport over het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld nog geen aanleiding om de resultaten van het officiële dopinglaboratorium bij de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji in twijfel te trekken. Experts van WADA hebben destijds alle gevolgde testprocedures gecontroleerd en goedgekeurd. Ook door deskundigen van het IOC werden destijds geen onregelmatigheden geconstateerd. De ingevroren dopingstalen zullen wel tien jaar beschikbaar blijven voor nader onderzoek bij verdachte gevallen, maar ook voor mogelijk nieuwe testmethodes.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015