Crisisberaad IAAF over dopingschandaal (3)

12 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MONACO (ANP) - Het bestuur van de internationale atletiekfederatie houdt vrijdagavond een spoedberaad over het dopingschandaal in Rusland. Mogelijk valt daar al een besluit over de uitsluiting van Russische atleten van deelname aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 2016.

Voorzitter Sebastian Coe heeft de Russische bond (VFLA) gevraagd om een reactie op de ernstige beschuldigingen. Die had uiterlijk vrijdag binnen moeten zijn, maar is volgens Vadim Zelitsjenok, al een dag eerder ter bestudering gestuurd aan de IAAF. De VFLA-preses zei tegen persbureau Itar-Tass het op sommige punten eens te zijn met het rapport van het antidopingagentschap WADA maar dat alle onregelmatigheden onder het oude bestuur hebben plaatsgevonden en van een tijd geleden dateren.

De druk op de 27 bestuursleden van de IAAF, onder wie de Nederlandse Sylvia Barlag, nam toe door de rapportage over grootschalige, systematische dopingpraktijken in Rusland. WADA adviseerde voorlopige schorsing van het topland in de atletiek. De Amerikaanse dopingbestrijder Travis Tygart was tegenover het Duitse persbureau DPA even stellig. ,,Russische atleten moeten niet langer welkom zijn op de grote podia. Wat nu naar buiten is gekomen, beschadigt de rechten van alle schone atleten''.

De USADA-chef, die in eigen land wieleridool Lance Armstrong van diens voetstuk trok, vindt dat het daar niet bij moet blijven. ,,De betrokken atleten en hun trainers moeten worden bestraft en hun prijzengeld en medailles inleveren. De Russische bond, de laboratoria waar de analyses werden gedaan en het nationale antidopingbureau moeten ter verantwoording worden geroepen.''

WADA-baas Craig Reedie was iets terughoudender. ,,De bal ligt nu ver op de Russische speelhelft. Ik denk dat de wil van de Russen om te helpen er wel is, maar ze moeten echt tonen dat ze willen hervormen na wat er allemaal jarenlang in hun land is gebeurd'', zei hij in de Londense krant Evening Standard.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015