IAAF besluit Rusland voorlopig te schorsen (3)

13 november 2015

N i e uw bericht, meer informatie in derde en vierde alinea

LONDEN (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft vrijdagavond besloten Rusland voorlopig te schorsen. Dat betekent dat Russische atleten niet welkom zijn bij de internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Het bestuur, voorgezeten door de Brit Sebastian Coe, kwam tot die zware sanctie vanwege de jarenlange, systematische dopingpraktijken in Rusland. Die werden begin deze week bevestigd in het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie van het internationaal antidopingagentschap WADA.

De uitsluiting heeft vooralsnog een voorlopig karakter, maar kan definitief worden als de Russen niet volstrekt duidelijk kunnen maken dat de zaken ten goede zijn gekeerd. Daarop zal streng worden toegezien door een inspectieteam dat zal worden geleid door de Noorse dopingexpert Rune Andersen.

De Russische minister van sportzaken Vitali Moetko beloofde dat er zo nodig koppen gaan rollen. Hij gaf vrijdag al een schot voor de boeg in opdracht van Vladimir Poetin. ,,We hebben duidelijke instructies gekregen van de president een gemeenschappelijk draagvlak te vinden met de internationale organisaties. Dat ga ik doen, ik zal me coöperatief opstellen. Als we iemand moeten ontslaan, dan doen we dat.''

De bestuursleden van de IAAF, onder wie de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag, vergaderden lang in een teleconferentie, maar waren in hun besluitvorming overduidelijk. Met 22 stemmen voor en één tegen werd Rusland, een toonaangevende natie in de atletiek, buitenspel gezet. Dat was conform het WADA-advies. Het Russische lid Michail Boetov was niet stemgerechtigd.

,,Het was een beschamende 'wake-up call'. We zijn het erover eens dat bedrog op geen enkel niveau kan worden getolereerd'', zei Coe over de conclusies in het rapport dat maandag werd gepresenteerd. In Rusland was sprake van massaal gebruik van prestatiebevorderende middelen en methoden. Daarnaast werden positieve tests, ook tegen betaling, verdoezeld. Het leidde onder meer al tot de aanhouding van voormalig IAAF-preses Lamine Diack in Frankrijk wegens fraude.

De IAAF heeft nu de Russische atletiekbond de zwaarst denkbare straf opgelegd. De bestuursleden waren het er onderling ook over eens dat ,,het systeem niet alleen in Rusland heeft gefaald, maar wereldwijd''.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015